BANGSA Indonesia klebu wong Jawa jane kudu bangga maring kasil, potensi uga barang, kewan lan woh-wohan asli. Ningen seperangan warga esih ngagung-agungna barang, woh-wohan lan kewan sekang manca negara. Kiye bukti nyatane, angger barange klas loro utawa ora unggul dejenengi Jawa, kaya gula Jawa, wedhus Jawa, lenga Jawa, asem Jawa lan ayam Jawa/ kampung, ningen angger nomer siji lan unggul dejenengi Bangkok, kaya ayam Bangkok, jambu Bangkok, duren Bangkok, lele Bangkok lan beras Bangkok ana maning sing sekang Jepang, ana suket/ rumput Jepang, semut Jepang, mobil Jepang lan montor Jepang.
Wong Indonesia uga esih seneng lan ngagul-ngagulaken barang gawean manca negara biasane sekang Amerika, Inggris, Jeman, Perancis lan Tiongkok kaya klambi, HP, sepatu, minyak wangi tekan kaos angger ana tulisane luar negeri rumangsa modern ora ketinggalan jaman.
Nang babagan panganan lan umben-umben uga akeh brayat sing lewih seneng lan marem angger mangan panganan sing jeremonge ala barat utawa mancanegara kaya ayam goreng Kentuky, inuman Coca Cola lan Hamburger. Ana maning panganan Jepang sing desenengi kaya Sukiyaki, Teriyaki, Shabu-shabu lan inuman Sake sing angger deukur kambi wong lumrah jane larange pol, ana sing seporsi ngosi Rp. 200.000,- nggo wong siji. Jajal angger dhuwit semono akehe detukokna panganan ala Indonesia mbokan cukup nggo wong seumah wareg.
Prekara demen maring panganan utawa kuliner khas daerah utawa Indonesia jane prelu dewiwiti sekang sekolahan kaya sing agi derintis nang tlatah Banjarnegara anane kurikulum muatan lokal “Dawet Ayu” sing prelu dengerteni lan deanggep umben utawa panganan khas sing wis puluhan taun ndadekna Banjarnegara kewentar dawet ayune. Mula maen pisan angger pemrentah lan sekolah-sekolah dewajibna nguri-uri babagan kuliner kaya dhawet nang kurikulum muatan lokal.
Muatan lokal uga wis suwe deanakna nang tlatah Solo lan kiwa tengene kabupaten yakuwe muatan lokal “Batik”, para siswa kon seneng mbathik uga nganggo seragam bathik. Saking pentinge bathik sing adhiluhung lan potensial nang tlatah Solo ana SMK Batik sing ndidik bocah sekolah mengkone berwiraswasta nang industri batik men ora ilang budaya mbatik lan desrobot negara liya kaya keris, tari reog Ponorogo lan lagu-lagu khas daerah sing desrobot nang Malaysia.
Upaya nguri-nguri budaya lokal lan kuliner jane gampang angger kabeh gelem temandhang, mayuh jajal angger nang kantor pemrentahan utamane nang tataran kabupaten angger ana tamu lan nyuguh tamu sekang njaba tlatah Banyumas kaya acara study banding, kunjungan kerja lan upaya ngangsu kawruh aja wigah wigih desuguh bae kambi mendoan, kripik, gethuk goreng, nopia, jalabia, klepon lan panganan khas Banyumas.
Seliane nyuguh tamu, saben dina nang kantor kecamatan, dinas lan pendapa kabupaten ana rapat-rapat dinas lan rapat-rapat kordinasi sing prelu medangan, jajal suguhane rapat aja roti-rotian gawean toko sing regane lewih larang. Laku nguri-uri panganan lokal uga prelu nang panggonan resepsi wong mbaranggawe kaya mantu, ngundhuh mantu, sunatan lan liyane, tamu-tamu seperangan gedhe lewih seneng njikot panganan kaya mendhoan, jalabia, dhage, klepon lan panganan tradisional liyane. Angger kemasane maen mesti ana daya tarike wong seneng maring kuliner tradisional.
Mula mayuh para sedulur, aja rumangsa isin nyuguhna panganan tradisional sing nJawani lan mBanyumasi, aja isin dearani kampungan lan selera kuna sebab apa sing ana nang tanah Jawa jane lewih sehat angger ngolahe bener, sebab biasane panganan tradisional ora nganggo bahan pengawet, bahan pewarna lan bumbu-bumbu sing marakna tekane prenyakit.
Wong Jawa uga kudhu nguri-uri potensine aja isin angger dearani “Jawa koek”.... utawa lah ora modern angger udu gawean pabrik lan manca negara, siki duren sing ngungguli enake tinimbang duren Bangkok wis ana nang Banyumas ketelah duren Bawor, ana uga lele Sangkuriang ora kalah kambi lele Bangkok lan woh-wohan liyane sing prelu nggo kebanggaan kaya apel Malang, Jeruk Lampung, Jambu Demak lan klengkeng Temanggung.
Pemrentah uga prelu miwite larangan impor woh-wohan sekang Cina, Amerika, Eropah lan Australia sing jeremonge malah ngandhung bakteri lan ora sehat depangan senajan barange menarik. Mula mayuh sedhulur tani lan sing nggarap kebonan woh-wohan terus ngupaya lan ngupakara tanduran woh-wohan asli Indonesia lan Jawa aja ngosi punah, aja ngosi anak putune inyong rika kabeh ing tembe mburi ngertine nang Indonesia anane mung jambu Bangkok, duren Bangkok, gandhul Kalifornia lan apel Amerika.
Para Wasis uga prelu nganakna budidaya men woh-wohan asli Indonesia bisa bersaing kambi luar negri, bibite uga unggul lan gampang rumatane, ya.....sepisan maning aja ngosi punah. Klilan. (Bambang S Purwoko/05)
Wis demuat nang Harmas tanggal 8 Oktober 2015
Foto: Pepaya Kebumen
Sumber Foto
0 comments :
Post a Comment
Kesuwun rawuh lan komentaripun, Sedulur...